پیام خوزستان

آخرين مطالب

این نان محلی ثبت ملی شد | میراث زنده یک روستا شهرستان ها

این نان محلی ثبت ملی شد | میراث زنده یک روستا
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - برای تهیه گزارش به گِریمُنج یا گِری مُنج روستایی در بخش نیمبلوک شهرستان قائنات که بیش از 100 کیلومتر با بیرجند، مرکز خراسان جنوبی فاصله دارد، می‌رویم. از اهالی سراغ بانویی که برکت را به این روستا هدیه می‌دهد می‌گیریم. نیمه‌های شب از خواب بیدار و با ذکر «بسم‌الله» آماده درست‌کردن خمیر می‌شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
او با عشق آوردن برکت بر سر سفره اهالی روستا از خواب بیدار می‌شود و تا زمان بالا آمدن خورشید به آماده‌کردن تنور مشغول است. بوی سوختن هیزم‌ها که از تنور بلند می‌شود خبر پختن نان‌ها می‌رسد؛ نان تفته که این روزها به ثبت ملی هم رسیده است.
زهره خانم، یک میراث زنده
زهره گلی اسدآباد، بانوی 52 ساله ساکن روستای گریمنج یکی از افراد فعال در حوزه پختن نان اصیل این روستا یعنی نفته است. او بعد از پخت نان‌ها را روی سفره‌ پارچه‌ای به نام «ساروق» در اتاقی با سقف چوبی پهن می‌کند که دورتادور آن با پشتی پوشانده شده است. در هر یک از طاقچه‌های کوچک اتاق ظروف قدیمی مسی یا نیکلی به چشم می‌خورد؛ این اتاق با بوی نان محلی و صاحبخانه‌اش یک میراث زنده است. هر نان که از تنور بیرون می‌آید زهره خانم صلواتی می‌فرستد.
شیوه پخت نان
زهره گلی اسدآباد به همشهری می‌گوید: نان پختن را از سال‌ها پیش انجام می‌دادم. از زمانی که 15ساله بودم همراه مادرم پای تنور کار می‌کردم و کم‌کم خود مسئولیت تنور و پخت نان را برعهده گرفتم.
او شیوه پخت نان را این طور شرح می‌دهد: خمیر کماچ را تا مرحله‌ای که حجم آن دو برابر شود، ورز می‌دهیم. پیاز را خرد می کنیم و در روغن یا کره تفت می‌دهیم. عدس و یک گیاه محلی به نام مجوک را به همراه ادویه‌ اضافه می‌کنیم و بعد از اینکه مواد با یکدیگر مخلوط شدند، از روی حرارت برمی‌داریم. سپس مواد را داخل این خمیر می‌گذاریم که اندازه آن از نان معمولی کوچک‌تر است. از زمان‌های قدیم در روستای گرمینج این نان را برای عروسی و عید می‌پختند و معتقد بودند برکت و شادی را دوچندان می‌کند.
گلی با بیان اینکه این نان ویژگی‌هایی از جمله طعم خوب، مقوی بودن و همچنین زیبایی برای تزیین سفره جشن را دارد، می‌افزاید: این نان را گاهی دونفره و گاهی به‌تنهایی می‌پزیم. تمام افراد روستا برای تأمین نان روزمره خود، آموزش پخت نان را از کودکی دیده و در خانه خود تنور دارند.
میراث مادری، جای فراموشی ندارد
زهره گلی اسدآباد معتقد است مانند گذشته‌ آن‌گونه که باید از این نان در جشن‌ها استفاده نمی‌شود. با این همه او و برخی از اهالی روستا گاهی برای نمایشگاه‌های غذا این نان را در معرض دید عموم می‌پزند تا شناسانده شود.
او می‌گوید: همیشه سعی کرده‌ام به این هنر را به دیگران آموزش دهم تا بتوانم مانع از فراموشی این میراث مادری شوم.
یک سبک غذایی ماندگار
فضه اسماعیلی، بانوی 60ساله دیگری است که در پخت این نان مهارت دارد، می‌گوید: از مادرم پخت نان را فراگرفتم. فکر می‌کنم قدمت این به بیش از 100 سال می‌رسد.
او با تاکید بر اینکه نباید بگذاریم این قبیل خوراکی‌های سالم که خود یک سبک غذایی هستند، فراموش شوند، می‌افزاید: ثبت ملی این مهارت به معرفی آن کمک می‌کند، اما باید کار بیشتری برای معرفی میراث به جای مانده از گذشتگان کرد تا خاموش نشود.
نانی برای افزون شدن برکت جشن
در روزهای اخیر 5 سنت و آیین قدیمی به نام قاینات و مشترک با خراسان جنوبی در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید. یکی از آن‌ها نان نفته است. کارشناس مردم‌شناسی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان جنوبی که در ثبت این نان تلا کرده است به همشهری می‌گوید: این نان قدمتی بیش از 100 سال دارد و در زمان قدیم بیشتر برای مجالس عروسی پخت می‌شده است. در زمان‌های قدیم در مراسم ازدواج و در خلال بردن وسایل داماد توسط خانواده عروس پیش از برگزاری مراسم نیز از این نان پخته و در هدایای داماد می‌گذاشتند و به آن مجمعه‌کش عروس می‌گفتند.
فریبا کاهنی می‌افزاید: این نان را در سال‌های گذشته برای ایام نوروز درست می‌کردند و با خود به‌عنوان سوغات به دیگر شهرها می‌بردند.
کاهنی با بیان اینکه مواد بین خمیر نان سیب‌زمینی و عدس پخته شده است که آن را پوره می‌کنند و در پیاز و روغن و ادویه تف می‌دهند، اظهار کرد: یک نوع دیگر آن را نیز با سبزی خاصی که در فصل بهار در مزارع زعفران رشد می‌کند، درست می‌کنند.
رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان قائنات نیز با اشاره به ثبت ملی پخت نان سنتی نفته در فهرست میراث معنوی کشور می‌گوید: پرونده این آیین و سنت پس از چند دور تحقیق میدانی همراه با بررسی اصالت و قدمت آن و در یک بازه زمانی دوساله تکمیل شده و به ثمر نشسته است.
حمید عباس‌زاده با بیان اینکه این میراث، گستره وسیعی از هنرهای بومی، آیین‌های سنتی، جشن‌ها و مراسم ملی، مهارت‌های دستی و فرهنگ شفاهی مردم را شامل می‌شود که ویژگی‌هایی همچون تکرارناپذیری، غیرقابل جایگزینی، هویت‌بخشی و ترسیم مسیر زندگی آیندگان دارد که آن را خاص و منحصربه‌فرد می‌کند، می‌افزاید: میراث‌فرهنگی ناملموس یا میراث معنوی، ارزشمندترین گنجینه‌های فرهنگی مردم هر منطقه است که ریشه در تمدن و تاریخ آن دارد که باید حفظ شود.
کد خبر 941598 برچسب‌ها خبر مهم غذاهای محلی استان خراسان جنوبی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1090829/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمربی قهرمان بدون شکست اخراج شد!

خلاصه بازی اتلتیک بیلبائو 0 - اتلتیک 3

توضیحات معاون وزیر نفت در خصوص ساماندهی نیروهای پیمانکاری

دقیقی: به شرافت هواداران‌مان درود می‌فرستم؛ می‌خواهیم مقابل پرسپولیس دل آن‌ها را شادتر کنیم

صنعت نفت 1 – 0 نفت و گاز گچساران: آبادانی ها در منطقه بازگشت به لیگ برتر

پیام وزیر آموزش و پرورش به مناسبت روز معلم

جدیدترین واکنش بیفوما به پیوستن به پرسپولیس

بابادی: خبری از بخشش آبشک و مطلق زاده نیست

اخباری: قطع ارتباط داور ویدئویی حق چادرملو را ضایع کرد؛ مقصران جوابگو باشند + فیلم

نفت آبادان و جشن بزرگ گلزنی در خانه

تساوی در اهواز قابل قبول است اما به دنبال پیروزی بودیم

خلیفه‌اصل: نباید برای یک امتیاز خوشحال باشیم

جمع‌آوری دوربین‌ها علت قطع کمک داور ویدئویی در بازی چادرملو اردکان و فولاد خوزستان

بابادی: شعار هواداران استقلال خوزستان برای دو بازیکن خاص بود

تساوی با خیبر کافی نیست باید برنده می‌شدیم

آبشک و مطلق‌زاده تا پایان فصل بخشیده نمی‌شوند

واکنش بیفوما به شایعه پرسپولیسی شدن

صنعت‌نفت آبادان با برد در برابر نفت‌وگاز گچساران مدعی صعود به لیگ برتر شد

صمد مرفاوی: موقعیت‌ها را به راحتی در برابر صنعت‌نفت آبادان از دست دادیم

فراز کمالوند: کمک داور ویدیوی در سه هفته پایانی لیگ دسته اول استفاده شود

ترکیب احتمالی استقلال مقابل آلومینیوم اراک

بابایی: به صورت موقت تا آخر فصل هستم

اسلامی: چه افرادی باعث سقوط نساجی شدند؟

شعار آبادان برزیلته، هواداران صنعت نفت

لیگ یک: آبادانی‌ها دوباره در بالای جدول

تساوی بی‌جان استقلال خوزستان و خیبر در کوره اهواز

نگاه حمایتی فولاد خوزستان به شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی/ تاکید بر استفاده از ظرفیت‌های داخلی برای تامین قطعات و تجهیزات

دقیقی: می‌توانستیم برنده بازی با استقلال خوزستان باشیم

پیکان متوقف شد و صنعت نفت آبادان به رده سوم رسید/ معادله صعود به لیگ برتر پیچیده‌تر شد +جدول

حسرت بزرگ قائمشهری ها؛ فقط معجزه این تیم را نگه می دارد!/ وی ای آر هم با نساجی سرناسازگاری گذاشت! +فیلم

پیام مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان به مناسبت گرامیداشت روز معلم

هشدار قرمز هواشناسی خوزستان؛ توده گرد و خاک عراقی در راه است

چادرملو 1-1 فولاد خوزستان؛ رتبه سوم برای اهوازی‌ها رویا ماند

یحیی گل محمدی: داوری باتوجه به شرایط جوی بازی خوب بود + فیلم

خلیفه‌اصل: خوشحال نیستیم/ بازیکنان از نظر بدنی کم آوردند

اعتراض خیبر به داوری: پنالتی‌ ما سوخت

پاسخ خلیفه‌اصل درباره آینده دو بازیکن اخراجی تیمش

ترخیص 500 خودروی برقی دپو شده در گمرک خرمشهر| لزوم ساماندهی بازار کالاهای اساسی

احمد جمشیدی، مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش شد

ساکت الهامی از نساجی استعفا داد

اخباری: برنده بازی تماشاگران خانم بودند!

مرادی: دو بازی آخر را می‌بریم تا تک‌رقمی شویم

قرارداد تاریخی میان ایران و روسیه؛ پزشکیان و پوتین قرار چالوس گذاشتند

انگار که لال شده باشم ؛ شاید هم کور و کر !

«طهورا»؛ نگاهی متفاوت به زنان در دوره امامت امام رضا(ع)

بررسی روند تعویق مذاکرات از نگاه تهران تایمز

عراقچی دلیل تعویق مذاکرات با آمریکا را اعلام کرد

پیروزی چادرملو در نیمه نخست مقابل فولاد/ تساوی بدون گل نساجی – هوادار و استقلال خوزستان – خیبر + فیلم

قهرمانانی که هیچ وقت دیده نمی‌شوند

انتقاد شدید رهبر انصارالله از سکوت جهان اسلام در برابر غزه